Bifokální a multifokální kontaktní čočky

V průběhu lidského života nastane období, ve kterém si člověk všimne, že i když má všechny své dioptrické vady na dálku již mnoho let perfektně vykorigovány, při pohledu na blízko to naprosto ideální není. Zpočátku začne natahovat ruce a dává čtený text stále dál od očí, aby jej viděl ostře, na levé ruce sice vidí své náramkové hodinky, ale už nepřečte, kolik je na nich hodin a písmenka a číslice na displeji mobilního telefonu dělají výrobci stále menší a rozmlženější.

Toto se stane po čtyřicátém roku každému z nás. Ano, můžeme tomu nevěřit, můžeme o tom vést půtky, můžeme poukazovat na naši babičku, že četla noviny do devadesáti a nikdy brýle nepotřebovala, avšak je to opravdu tak.
 
Můžeme reklamovat jak hodinky, tak i telefon, rozumnější je však navštívit svého optometristu a nechat si svůj zrak odborně přeměřit. Nepomohou žádné kapky, nepomohou oční cviky ani koukání do Slunce (či jakých jiných podobných nesmyslů se můžeme dočíst na internetu), pomohou jen nové brýle a kontaktní čočky. Bifokální nebo multifokální.
 
Dioptrie do dálky a do blízka, případně na střední vzdálenost se stanou po čtyřicítce rozdílnými. Tedy korekční pomůcka, kontaktní či brýlová čočka musí mít při našem pohledu do dálky, blízka atd. rozdílnou ohniskovou vzdálenost. Jedna brýlová či kontaktní čočka má tedy více ohnisek, je víceohnisková. Bifokální znamená dvouohnisková, tedy s takovouto čočkou je dobře vidět na dálku a na blízko. Multifokální znamená česky mnohoohnisková, s takovouto brýlovou nebo kontaktní čočkou je vidět na všechny vzdálenosti velmi dobře.
 
Dnes již se vyrábějí multifokální kontaktní i brýlové čočky ve vysoké kvalitě a je již možnost pár takovýchto kontaktních čoček nezávazně vyzkoušet při kontrole u kontaktologa, takže není důvod nezavolat a neobjednat se na kontrolu u svého optometristy, Pavla Hrežíka.

Čočky dle kategorie

Čočky dle použití

Čočky dle značky

Rychlý výběr

<