Jak správně nasazovat kontaktní čočky?

Hlavní a nejdůležitější zásada je, že vždy a bez výjimky čistě a řádně umytýma rukama. Jedna krátká věta shrnuje to nejdůležitější, co pro své zdravé oči můžete udělat.

Máme tedy umyté a osušené ruce? Výborně, můžeme otevřít náš blistr s novou kontaktní čočkou nebo pouzdérko s naší čtrnáctidenní nebo měsíční čočkou.

Opatrně čočku bříškem prstu vyjmeme z pouzdra a párkrát přendáme z prstu na prst. Máme-li prsty mokré, nikdy neotíráme o kalhoty a podobně, ale vždy jen o suché místo na druhé umyté ruce, například o dlaň.

Přestala-li se nám kontaktní čočka vlivem váhy vody deformovat a vytváří-li nám na špicce ukazováčku hezkou misku, kontaktní čočku si pečlivě prohlédneme. Měla by být zcela čistá, bez flíčků a teček či nějakých chloupků. V opačném případě čočku znovu opláchneme, nedosáhneme-li dokonalé čistoty, čočku vyhodíme a použijeme novou.

Zkontrolujeme si rub a líc čočky, ať již podle tvaru, což je metoda nejběžnější nebo podle značek, které na kontaktní čočky někteří výrobci píší. Kontaktní čočka nasazená obráceně nesedí dobře a není s ní dobře vidět a v konečném důsledku po nasazení i dráždí, je třeba ji tedy vyjmout a otočit.

Čočka by měla na špicce ukazováčku držet hezký tvar, tak, jako vždycky a na hranách či v ploše čočky by neměly být patrné žádné prasklinky či chybějící kousky. Jestliže se kontaktní čočka svým povrchem nebo nezvyklým tvarem nějak odlišuje od chování kontaktních čoček v jiné dny, s největší pravděpodobností je poškozená, proto ji vyhodíme a použijeme čočku novou.

Takže - máme na špicce ukazováčku té šikovnejší ruky čistou kontaktní čočku bez defektů, správně otočenou a víme, že u ní ještě nevypršela doba používání, můžeme ji tedy položit na oko.

Můžeme si u toho přidržet dolní a horní víčko, pokusíme se nemrkat a dotkneme se kontaktní čočkou oční koule. Kontaktní čočka se relativně ochotně k vlhkému oku přimkne, avšak v prvních okamžicích nám nebude sedět správně, zakoulíme proto okem a poté můžeme zkusit lehce zamrkat. Přitom by se nám kontaktní čočka měla na oku správně usadit, což kontaktní čočka zvládá díky své konstrukci sama a i při vychýlení ze své přirozené pozice se nám opět na své místo vrátí. Pohledem do zrcadla vše zkontrolujeme, zkontrolujeme i ostrost zraku a můžeme nasadit čočku na oko druhé.

Zeptáme se sami sebe, zda je s čočkami vše v pořádku. Pakliže si odpovíme, že ano, můžeme vyrazit za prací či zábavou dnešního dne. Odpovíme-li si, že je něco jinak, někde asi bude problém. Je-li problém s čočkou, zpravidla stačí použít nový kus. Je-li problém s okem, kontaktní čočky sejmeme, vezmeme si svoje brýle a navštívíme co nejdříve svého kontaktologa nebo lékaře.

Budeme-li tyto jednoduché zásady dodržovat, kontaktní čočky nám budou dlouho a bezproblémově sloužit a naše oči nám budou vděčné.

Nácvik nasazování, vyjímání kontaktních čoček a správnou péči o kontaktní čočky s každým nositelem rád provede jeho kontaktolog při tzv. aplikaci kontaktních čoček a není tedy důvod se pro laika tohoto, na první pohled nezvyklého úkonu bát.

Bc. Ing. Pavel Hrežík, optometrista

 

Čočky dle kategorie

Čočky dle použití

Čočky dle značky

Rychlý výběr

<